Cum iti schimbi permisul auto expirat in Bucuresti

Sambata mi-am dat seama ca mi-a expirat permisul de conducere. Desi l-am luat in 2001, de condus am inceput abia in 2008, asa ca n-a fost deloc greu sa uit ca au trecut 10 ani. My bad.

Si n-ar fi fost mare paguba, ca sunt sofer de week-end la propriu. La serviciu merg cu metroul, fiind o solutie mai buna din toate punctele de vedere. Problema era ca in 5 zile urma sa plec in concediu. Cu masina, bineinteles.

Evident ca am vazut negru in fata ochilor cand am constatat ca e expirat de mai bine de o luna si ca am neaparata nevoie de el in cel mult 5 zile. Amintindu-mi ce chin a fost sa-l ridic, eram absolut convins ca e o lupta pierduta. Asta mai ales ca, in cazul permiselor de conducere expirate, este obligatorie fisa medicala auto. Fisa medicala care inseamna bani dar, in primul rand, timp si nervi.

Pentru a preschimba un permis auto expirat ai nevoie de:

 • fisa medicala auto
 • taxa pentru permis
 • buletin si permisul expirat in orginal
 • copii xerox dupa buletin si permisul expirat
 • fisa posesorului de permis auto

Fisa medicala

De departe cea mai mare bataie de cap este obtinerea fisei medicale. Pentru asta, trebuie sa te duci la un spital sau o clinica autorizata si sa te prezinti la 6 controale medicale pentru a obtine sase stampile si semnaturi. Important e ca la final pe fisa sa scrie apt.
[ad#ad-1]
Stiind ca in spitale e o adevarata nebunie si ca trebuie sa alergi de la un cabinet la altul prin tot spitalul, am optat pentru un clinica privata. Am platit cu 10 lei mai mult, adica 90 de lei, dar a meritat. Am obtinut fisa intr-o ora, in conditiile in care am astepta vreo 20 de minute dupa un doctor care nu a ajuns la timp la program. Spre deosebire de un spital mare, aici alergatura s-a rezumat la a iesi dintr-un cabinet si a intra imediat intr-altul, aflat la 2 metri distanta. Singura problema a fost ca nu mi-au dat fisa pe loc. A trebui sa revin dupa vreo 4 ore.

Restul

Celelalte operatiuni au fost floare la ureche: am platit la CEC taxa de permis in valoare de 68 de lei, am facut copii Xerox si m-am prezentat plin de speranta in sediul din Pipera. Se coboara la statia de metrou Aurel Vlaicu si se merge in drepta, printr-un santier prafuit, vreo 10 minute.

Cand te apropii de sediul DRPCIV esti intampinat de baietasi care vor sa-ti vanda fisa posesorului de permis auto cu 7-8 lei. Te lovesti de ei chiar si in incinta cladirii. Fisa respectiva se da gratuit la biroul de informatii.

Apropo de biroul de informatii de la DRPCIV, n-am crezut vreodata ca poate exista in Romania un functionar care sa repete cu atata rabdare si amabilitate aceleasi informatii banale la toti cei care se prezentau la ghiseu.

Asadar, odata ajuns la DRPCIV [Google Maps link], urci la etajul 1 (daca esti din Bucuresti, parter pentru judetul Ilfov), insfaci o fisa si o completezi. Cu ea, alaturi de buletin, permisul expirat, copiile Xerox si fisa medicala te asezi la o orice coada (mai putin la ghiseul 15). Daca vii dupa ora 15, nu mai sunt cozi. In prima parte a zilei sunt cozi mari din cauza celor care dau examen. Programul este pana la ora 20.

Merge relativ repede, daca dosarele sunt in regula. Si fetele de la ghiseu par sa fie mai intelegatoare decat cum le stiam eu. Am avut o problema cu fisa medicala, pe care am trecut, din greseala, 2012 la an. Doamna de la ghiseu a observat dar mi-a acceptat-o. Oricum, la fiecare din cele 6 consultatii trecute pe fisa era trecut 2011.

La sfarsit m-a rugat sa ma prezint peste doua ore la ghiselu 15 pentru a ridica permisul. Evident ca n-am avut rabdare si m-am dus la ghiseu mai devreme cu vreo 20 de minute. Permisul era gata.

Cu alte cuvinte, se poate si la noi sa ne miscam cu talent. Toata treaba se rezolva si mai usor daca te duci inainte sa-ti expire permisul, asa cum ar fi normal, nu cum am facut eu.

9 thoughts on “Cum iti schimbi permisul auto expirat in Bucuresti”

 1. Hey, la ce clinica privata ai fost?

  Am intrebat si eu adineaori la cea la care avem abonamentul de firma si, pe langa faptul ca ma costa 220 RON, ma mai si intind cu analizele pe 1 saptamana intreaga!

  Merci,
  Tamara

 2. Multumesc pentru sfaturi, ma scutesc de multe drumuri si de pierdere de timp.

  Bine ca exista si persoane ca tine, ca cu birocratia de la noi…..

  Cu mult respect,
  Silvia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *