Despre decodorul HD de la RDS

După ce am dat zeci de telefoane şi am alergat după el cam o luna, am reuşit în sfârşit să pun mâna pe un preţios decodor HD de la RDS (HUMAX DIGI+C HD). Nu exagerez când spun pretios. Receptoarele astea se vând ca painea caldă în rarele ocazii când sunt puse la vânzare.

Trec peste faptul ca cei de la RDS ar merita o corectie pentru faptul ca atrag clientii cu HD-ul dar nu au decodoare. Şi nu am de gând să fac un review amânunţit. Au făcut-o alţii înainte mea aici, aici şi în alte părţi. Vreau doar să scot în evidenţă câteva aspecte pe care le-am remarcat după câteva minute de butonare.

De bine:
[ad#ad-1]

 • Meniurile arată foarte bine şi sunt organizate logic. De exemplu, meniul de organizare a posturilor include toate funcţiile utile de la mutarea postului, la redenumirea sau ştergerea acestuia.
 • Listele de posturi favorite, în număr de 5, sunt uşor de configurat şi pot fi redenumite. Există mai multe modalităţi de includere a unui post într-o listă.
 • Funcţii multimedia limitate – video, muzică, foto
 • EPG-ul are funcţie de căutare şi memento. Memento-ul poate fi modificat. De exemplu, dacă pentru un post nu corespunde ora afişată de EPG, o poţi modifica pentru ca reminder-ul să apară la ora corectă. Microbistul din mine găseşte utilă căutarea în EPG după cuvinte cheie gen fotbal şi live.
 • Banda info afişează o serie întreagă de date utile: dată şi oră, emisiunea în desfăşurare şi cea care urmează, tipul sunetului, rezoluţia, existenţa mai multor surse audio, subtitrări, teletext etc.
 • Telecomandă este de tip Media Center, fapt pentru care majoritatea butoanelor au acelaşi plasament ca la televizorul meu.

[ad#ad-0]
De rău:

 • Schimbarea posturilor nu se face atât de rapid pe cât auzisem/citisem până acum.
 • Butoanele care sunt folosite pentru navigarea în meniuri nu au niciun rol în schimbarea posturilor. Funcţiile sus şi jos ar fi putut fi mapate pentru schimbarea posturilor iar dreapta/stânga pentru volum.
 • Diferenţa de volum dintre posturile cu sunet Dolby şi celelalte este extrem de supărătoare. Din cauza conexiunii HDMI, volumul acestor posturi poate fi reglat doar din televizor
 • Informaţiile din EPG nu apar decât dacă alegi limba română pentru meniuri. Eu aş fi preferat engleza dar se pare că nu se poate.

Una peste alta, HUMAX DIGI+C HD este un decodor bun iar meciurile în format HD fac toţi banii. Sper totodată să apară cât mai multe posturi HD şi cât mai repde.

41 thoughts on “Despre decodorul HD de la RDS”

 1. Servus Liviu Mihai,
  Aş vrea să te întreb cînd şi cum ai reuşit totuşi să intri în posesia decodorului HD de la RDS. Eu încerc de la mijlocul lui februarie 2011 şi e sfărşitul lui aprilie acum fără nici o perspectivă în acest sens. Mi se pare absolut ilogic ce se întîmplă – contra firii economiei de piaţă. Să lansezi un produs pe piaţă – televiziune digitală HD şi să nu ai decodoare pentru recepţie. M-am gîndit inclusiv să merg undeva în provincie să îl cumpăr dacă în Bucureşti e atît de preţios, dar tocmai mi s-a spus că nu se poate. Trebuie să aştept. Să aştept să mă sune ei, pentru că m-au trecut pe o listă. M-aş rostogoli de jos de rîs pentru că lista aia e ca şi fictivă – Lista lui Kafka! La casierie mi se spune că mai vin din cînd în cînd, dar cîte puţine şi atunci se dau “pe sub mînă”. Mi se spune în şoaptă că se află de cu seara la ce casierie “s-au băgat decodoare” şi vine lumea şi stă la coadă cu două ore înainte de deschidere, după care încep îmbrîncelile, injuriile, “nu te băga domţle în faţă!”… probabil şi “daţi cîte unuţ s-ajungă la toată lumea”. La urma urmei, dă-l dracului de decodor că nu e aşa de important să te dai de ceasul morţii pentru el, dar ca fenomen economic şi social mi se pare fascinant. E ca şi cum s-ar face un experiment să se vadă cît şi ce a mai rămas din instinctul generaţiilor de pe vremea lui Ceauşescu – instinctul pentru “a face rost chiar dacă nu se mai găseşte”. Ar fi ilar dacă n-ar fi dubios. Vine lumea pe la casieriile RDS zilnic şi întreabă umil dacă “au băgat decodoare”. Pasul următor – pensionarii la coadă de la 4 dimineaţa pentru o sticlă de semnal HD.
  M-ar bucura un feedback. Mai trece cineva prin situaţia asta absurdă?
  Respect,
  Elena (29 de ani, Bucureşti)

  1. Buna,
   Ma numar si eu printre cautatorii de decodoare.
   Pe langa ce ai spus tu mai sus ,pot sa adaog inca ceva foarte interesant.
   Am luat legatura la telefon cu un reprezentant vanzari de la RCS caruia i-am spus ca doresc si eu un decodor.Mi-a raspuns ca mi-l aduce imediat numai ca trebuie sa fac un nou contract cu RCS pe minim 2 ani si suplimentar un abonament de telefonie mobila,acesta din urma fiind obligatoriu.Deci decodoare exista dar numai pentru clienti noi sau cu conditiile de mai sus.Ramane sa faceti cum doriti voi dar eu unul nu semnez un alt contract cu ei nici in ruptul capului.

  2. Eu am astepat peste 6 luni si m-a sunat fata de la rds. Acum in loc de 1 telecomanda, am 2: TV si decodor pe care trebuie sa le am linga mine pt ca suntetul se regleaza la unele canale din numai din telecomanda TV. Eu am TV cu tuner digital incorporat si vedeam 8 canale HD. Acum vad mai multe si cu traducerea de la unele canale. Cred ca acum il ai si tu, daca nu asteapta si vei vedea ca vei jongla cu 2 telecomenzi. Bafta la er-de-es.

  3. Va salut! Am si eu urmatoarea problema. Posed un decodor Humax de la “stimabilii” rcs&rds. Problema e urmatoarea. Eu m-am mutat din buzau in Bucuresti. Pot folosi acest decodor impreuna cu cartela aferenta in bucuresti fara probleme? sau ei se prind ca nu e folosit in buzau si o sa blocheze semnalul etc..(mentionez ca am incercat aceeasi chestie cu netul, avand cablul de la un vecin si conectandu-ma initial cu userul si parola din buzau. A mers cam 2 sapt, iar apoi intr-o dimineata dupa conectare a aparut o pagina in browser in care ma atentionau ca pentru securitatea datelor conectarea e posibila doar de la adresa de instalare)

  4. Chiar daca Feedback-ul vine in 2013…se pare ca nu sunt singurul in aceiasi situatie …numai cu o singura deosebire telefonul este singura sursa de inspiratie ??…mai ales cand suni din Germania
   Grüß Leo

 2. buna seara,sunt din Satu Mare si eu astept din februarie acest decodor “”faimos “” dar din pacate inca nu a aparut ,acum ultima data mi s-a spus ca vine in 2 saptamanii si sunt si eu trecut pe lista sper sa aduca cat mai multe sa ajunga la cat de multi abonati ,daca nu asta este tura viitoare,revin in 2-3 saptamani sa va zic daca am reusit sa iau

 3. Salut

  Am avut un astfel de decodor, din iunie 2010 pana in ianuarie 2011, dobandit intamplator cand eram la casierie. Am vazut ca e coada si am intrebat la ce. Si l-am luat in custodie. Aici a fost marea greseala !!! Trebuia sa-l cumpar.

  O sa vedeti mai departe de ce.

  Noi ca si familie in Ianuarie aveam 2 abonamente la RCS/RDS. (tot tacamul TV, Telefon, Internet s.a.m.d.)
  Unul pe numele meu, pe adresa X si unul pe numele sotiei la adresa Q.
  Deoarece adresa Q este si adresa mea de domiciliu, eu nu puteam lua decodor HD cu buletinul meu pe aceasta adresa nefiind titular de contract.
  Iar cum sotia nu putea veni la casierie in acel moment, am hotarat sa-l iau pe adresa X, unde eram titular de contract, cu gandul ca-l voi folosi la adresa Q, ceea ce sa si intamplat.

  Din anumite motive, contractul pentru adresa X trebuia reziliat, asta implicand predarea echipamentelor, deci si a decodorului HD.
  De data asta am luat-o si pe sotie cu mine, stiind cat de greu se pune mana pe astfel de decodoare. Ne-am
  gandit: eu il predau si ea il trece pe abonamentul ei.

  Civilizat, nu !?!?!?!?

  L-am predat si le-am spus celor de la casierie ca il vrea sotia pe numele ei, cu modificarea cuvenita in contract.

  Raspuns RCS:
  “Nu exista decodoare HD deci nu se pot face abonamente!”
  Eu:
  “Pai cum nu exista eu vad unul pe masa, vi l-am pus eu adineauri.”

  Raspuns:
  “Nu exista decodoare HD deci nu se pot face abonamente!”

  Eu din nou:
  “Pai asta ce e…. !?!?!?!? nu e HD”

  RCS/RDS:
  “Acesta merge in service si se caseaza”

  Eu:
  “CUUUUUM.!??!?!??! Pai il vrem noi, ca la noi a fost pana acum si merge perfect. Nici tiplele de pe afisaj nu le-am dat jos”

  Aici am gresit eu, din nou, ca nu m-am gandit sa-l cumpar, lucru de care mi-am dat seama ulterior.

  Ce ziceti ?

 4. in sfarsit azi am fost dupa decodor .din luna februarie m-am inscris pe lista de asteptare si astazi in sfarsit au sosit 50 de decodoare si am avut noroc ca am fost in primii 50 ca altfel mai aveam de asteptat inca vreo 8 luni ,arata super a meritat asteptarea

 5. daca cumpar un receptor hd de la dolce-de pe net si pun cartela dela rds poate functiona fara probleme?trebuie sa fie neaparat humax,si,acest recweiver are si inregistrare?multumesc

 6. folosesc un receiver humaxdar nu hd,ideea e ca nu vreau sa mai astept dupa magarii astia de la rds-rcs.cartela o am deci aparatul poate fi si de la dolce sau…?

  1. Salut!
   Nu merge, orice receiver HD, doar cele DVB-C, si nu e neaparat sa fie Humax, adica nuami de la ei.
   Daca te intereseaza totusi un receiver/decodor HD testat pe RDS te rog sa imi ceri detalii la crmmn@yahoo.com.
   Functioneaza oriunde e semnal RCS-RDS si este superior celui inmanat de RDS.
   Numai bine!

 7. Ceea ce face RDS-ul este ilegal si trebuie sa existe o cale legala pentru a-i trage la raspundere. Eu unul abia am devenit clientul lor, dupa o lupta “epocala” cu “incompetenta” angajatilor (mi s-a instalat fibra optica abia dupa ce au luat amenda de la OPC si Asociatia pentru reglenetare in comunicatii si dupa ce am ajuns cu plangerile pana la directorul cel mare de la Bucuresti) Acum vad ca sunt pus pe lista de asteptare pentru decodorul digital si tare am impresia ca trebuie sa iau iarasi calea demersurilor legale si mai apoi amenintarile cu procese, altfel nu se poate. RDS pute rau a incompetenta si a nepasare.

 8. Salut toturor abonatilor la RDS RCS.
  In primul rand va anunt ca cei care ai contract cu RDS …au facut cea mai mare greseala … ma includ si eu, stati linistiti.
  Exista o singura solutie pentru aceasta problema adica Romtelecom UPS sau orice alt provider.

  Eu astept sa se termine contractul si apoi tai cablul de la intrare, le predau tot ce am luat in cririe si nu vreau sa-i mai vad niciodata. Nu am timp de reclamatii sau dat in judecata. Nu merita timpul pierdut. Consider ca asta trebuie facut la scara nationala si afara cu Tesari din tara!

 9. am dat de aceasta discutie incercand sa aflu de fapt informatii despre acest decodor, avand in vedere ca tocmai azi au venit cei de la RDS si mi l-au dat. tin sa precizez ca nu am facut nici o cerere, nici macar nu stiam de existenta unui astfel de device, pur si simplu m-am trezit cu ei la usa

 10. am un lcd full hd si dvb-t.
  daca achizitionez un decodor sd de la rcs, este suficient ca sa vad programele de tip HD sau trebuie sa am decodor HD?
  multumesc.

  1. Cu decodorul SD nu ai cum sa vezi posturile HD. Ai nevoie de decodorul HD.

   Separat de asta, mai ai doua posibilitati:

   1. Sa prinzi posturile HD gratuite cu o antena DVBT.
   2. Sa prinzi posturile HD necodate prin cablu, daca televizorul tau stie de DVBC.

  1. La cele necodate nu. Trebuie sa dai scanare si, daca televizorul are suport DVBC, le va prinde pe cele care nu sunt codate, atat SD, cat si HD. De fapt, le va prinde pe toate dar la cele codate vei avea doar un ecran negru.

 11. daca tv-ul nu stie DVBC?
  se poate cumpara separat un suport DVB-C, tv-ul nu are decat DVBT si full HD, pentru canale digitale(am abonament RCS).

 12. Va salut! Am mai incercat sa postez o data dar nu a mers..deci problema mea e urmatoarea. Posed minunatul decodor Humax de la “stimabilii” mentionati mai sus. M-am mutat de curand din Buzau in Bucuresti si vreau sa iau decodorul cu mine in bucuresti. Intrebarea mea e daca merge in bucuresti minunata cutie de metal? Se poate ca ei sa blocheze semnalul sau cva pt ca nu ar fi folosit decodorul la adresa de instalare? Intreb asta pt ca am incercat (cu bunavointa unui vecin) sa ma conectez la net folosind parola si userul din buzau. A fost ok pt. 2 sapt, dar apoi intr-o dimineata, hop apare o pagina in browser “stimate abonat, pt. securitatea datelor va puteti conecta doar de la adresa de instalare”.

  Mersi in avans si astept un raspuns! 😀

 13. Am si eu un receptor din asta e bun numa ca senmalu de pe cablu lor lasa de dorit si la posturile HD apar patratele si se blocheaza si sunetul . Am sal duc inapoi ca nu are rost sa platesc 10 roni pe luna si sa mearga asa nasol

 14. Am citit aceste comentarii pt a afla cite ceva despre rds-rcs ca si seriozitate.Nu ma mir de aceste comentarii pentru ca eu vin dintr-o retea tv cu mult mai proasta ca si functionalitate!De aceea spun pentru cel care ar dori sa se mute la romtelecom ca ar avea de suferit foarte mult.Televiziunea DOLCE a romtelecomului este prin antena parabolica pe care o planteaza ei pe blocul unde locuiesti sau la curte prin vreun par sau ce se mai poate gasi prin curtile oamenilor ,in asa fel ca sa poata avea semnal,dar cea mai mare problema a acestor antene este ca la cea mai mica adiere de vint se pierde semnalul,iar iarna zapada da de furca ,ingheata pe suprafata LNB-ului si nu mai este semnal.Eu am avut contract cu rds-rcs inainte de romtelecom,am renuntat mutindu-ma la acestia din urma crezind ca este altceva,dar este mult mai rauuuuuuu!De citeva zile am reziliat contractul cu romtelecomul,m-am lecuit!Am ales din doua rele pe cea mai putin rea!Asta este piata in Romania!
  PS.Intre o antena aeriana si fibra optica este diferenta!

 15. Decodoare humax gasiti mai tot timpul in Cora pantelimon la punctul RDS RCS care este fata in fata cu casele de marcat . Chiar si sticuri au ti le dau pe loc . Decodorul este 150 de lei daca doriti sa l cumparati cu tot cu cartela, daca nu platiti chiria acestuia. Pana pe 31 ianuarie 2013 gasiti acoloa eu m am dus de mai multe ori si am luat aveau tot timpul .

 16. Cat am fost eu umilit pentru saracia asta de decodor HD…vai de lume. Eu m-am mutat dintr-o zona in alta. Unde stateam initial, aveam UPC si RDS, dar eu eram la UPC de pe vremea cand se numeau KAPPA-ASTRAL. Acum , am lasat apartamentul fetei mele, eu mutandu-ma. Undeva unde nu e decat RCS-RDS pe scara, nu si UPC. Dupa ce mi-am aranjat frumos apartamentul prin iunie-iulie anul trecut vroiam si eu un receptor RCS HD, si am facut cerere pentru acesta. cam 2 luni mai tarziu, imi e adus un HUMAX, insa SD, deoarece nu aveau HD, si mi l-au pus in brate, ca ori il iei ori renunti ca sunt altii care il asteapta. Starea aparatului era cam jalnica. Fara telecomanda functionala, si alimentatorul defect. Cu alimentatorul am rezolvat , am luat unul de la un router defect si l-am pus la receptor, iar telecomanda am rezolvat cu una universala. Pentru al doilea TV, am ramas pe analog. Ulterior , imi aduc o javra de receptor Hyundai, care parca a facut razboiul, pe care l-am refuzat clar ! Adica nu iti arunci gunoiul la mine. Si mi-au zis , ca ” ce nene, pentru jaful tau de 50 ani din dormitor vrei d-asta nou ?” TVul meu din Sufragerie e un TELETECH 32715 HD, si in Dormitor am un EUROCOLOR STEREO de 21 inch.Apoi imi luasem gandul de la receptorul HD. Acu cca o saptamana , primesc si receptorul HD, se pare ca nou. Si probabil ca sa isi ceara scuze fata de mine mi-au dat si stick de internet, totodata afland ca receptoare Hyundai nu se mai dau ci se caseaza. Eu sincer regret UPC. Aia te serveau repede, chiar daca preturile erau mai mari si serviciile erau mai bune.

 17. Apropo: UPC in 2007 ( parca) , cand mi-am pus si internet de la ei si au venit sa imi monteze router WIRELESS, mi-au adus si mediabox receptor , spunandu-mi ca ei trec pe digital. Apoi, in 2009, cand au bagat si HD, mi-au adus si mediabox HD, si plateam 85 lei, abonament maxim, internet 100 mbps si telefonie. La RCS, deoarece am si net de la ei, pe langa romtelecom ( care e mai bun), platesc 82 lei. Nu am discovery ( am DIGI LIFE, WORLD care sunt foarte modeste) si asta era postul de suflet, am in schimb DIGI SPORT si DIGI 24 HD, care iar nu ma intereseaza. Mi-au dat si stickul ala , am net de la ei, dar nu sunt incantat. Astfel ca cine zice ca RCS-RDS e ieftin, se inseala: Sunt si tampiti, si aroganti si nesimtiti si incompetenti . Auzi tu, jaf de televizor…astia la UPC mi-au lasat mediabox SD ( ba chiar mi l-au inlocuit ca s-a defectat pe ala SD ) pt TV Eurocolor din dormitor, si mi-au dat HD pt Teletech, nu i-a interesat ce TV am. Router wireless CISCO, Telefon il foloseam pe al meu care e un Panasonic, mediaboxuri CISCO si PHILIPS , si ca echipamente si calitate a serviciilor UPC sunt peste RCS RDS, si preturile nu sunt mult diferite !!! Intr-adevar , nu am ce zice , se vede bine pe HD, dar RCS RDS sunt de rahat. Pacat ca nu am UPC pe scara la mine…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *