Apple: pentru HTC muma, pentru Nokia ciuma

3way1-300x221[1]Acum 4 ani situatia pe piata telefoanelor mobile era cat se poate clara: Nokia era lider detasat, la mare distanta de competitori. La polul opus, HTC era un producator obscur de telefoane inteligente, concentrat pe Windows Mobile si cunoscut doar unui umar mic de pasionati.

Apple a reusit sa zdruncine din temelii piata. De departe, cei mai afectati au fost cei de la Nokia. Imbatati de gloria primului loc, gigantii sunt intotdeauna vulnerabili la schimbari bruste si se adapteaza extrem de greu. Asa a fost si cazul celor de la Microsoft, cu Internet Explorer, asa este si cazul celor de la Nokia. Cand iti pierzi motivatia de a inova, mai devreme sau mai tarziu iti pierzi si locul in fata tinerilor competitori.

Nokia a facut mai multe greseli. Nu a gasit un raspuns la noul trend si nu a venit cu sistemul de operare potrivit. Nu au reusit sa revigoreze Symbian-ul si au ales gresit Windows Phone. Tot gresit si-au ales si noul lider, Stephen Elop, dupa cum vad eu lucrurile.

[ad#ad-1]

Pentru HTC, iPhone-ul a fost mana cereasca. iPhone-ul a declansat nebunia smartphone-ului iat HTC era un producator exclusiv de smartphone-uri. Normal ca s-a simtit ca pestele in apa.

Al doilea noroc al celor de la HTC s-a numit Google, care a intrat de piata inspirat de Apple. Windows Mobile era un sistem de operare depasit de vremuri iar Android-ul a venit exact la momentul oportun. Cu iPhone in frunte, HTC-ul merge la aspiratie, cum ar spune comentatorii de la Formula 1.

Dintr-un reprezentant prea putin cunoscut al unei nise exotice, in urma cu cativa ani, HTC a ajuns unul din brandurile mari al industriei. De la SPV-urile cu Windows Mobile 2003 facute pentru Orange, HTC a ajuns, alaturi de Samsung, unul din principalii purtatori ai celui mai popular sistem de operare: Google Android.

Si toate astea sunt rezultatul intrarii  pe piata a lui Apple.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *