Bloglines e mort, de vină este RSS-ul aflat în comă. Sau nu?

Cei de la InterActiveCorp, care deţin şi motorul de căutare Ask, ne anunţă cu tristeţe în glas că Bloglines, unul dintre cele mai populare agregatoare RSS online acum câţiva ani, a fost închis. Nu-i bai, cine mai folosea Bloglines, oricum?

[ad#ad-1]

Ceea ce mă deranjează este justificarea dată de InterActiveCorp. Pe scurt, aceştia dau vină tehnologia RSS care este pe moarte, ucisă fiind de informația în timp reală provenită din reţelele sociale gen Twitter şi Facebook. Cică din cauza asta, RSS-ul, care oricum este o nişă, ar fi aproape de obştescul sfârşit. Şi, tot din aceeaşi cauză, alte produse similare, precum Google Reader, vor fi închise mai devreme sau mai târziu.

SNAG-0000

Adevărul, cum îl văd eu, este cu totul altul şi nu este de vină tehnologia numită RSS. Adevărul este că Bloglines era produs prost spre mediocru care nu a fost îmbunătăţit în ultimii 5 ani. Adevărul este că majoritatea utilizatorilor migraseră de mult la Google Reader sau la clienţi RSS de desktop buni, precum FeedDemon.

[ad#ad-0]

Şi sunt absolut convins că Google nu va închide prea curând Reader-ul. Este un mijloc prea bun de colectare a contentului, iar Google are nevoie de mult content pentru cât mai multe reclame. Involuntar, noi, cei care folosim Google Reader, îi facem lui Google un mare serviciu. Cât timp utilizatorii de Google Reader vor fi fericiţi cu produsul pe care-l folosesc, aceştia vor ajuta Google să strângă date, să ştie ce informaţii sunt mai citite, cine ce citeşte etc.

Şi cum ar putea fi RSS-ul pe moarte, chiar şi fără Google Reader, atâta vreme cât orice site serios de content şi orice blog are feed RSS?

5 thoughts on “Bloglines e mort, de vină este RSS-ul aflat în comă. Sau nu?”

  1. Multi au spus ca RSS este o tehnologie moarta sau prea complicata. Adevarul este ca RSS nu o sa moara prea curand. Este o tehnologie greoaie din punct de vedere al dezvoltatorilor si programatorilor software, dar utilizarea este simpla. Eu o folosesc zilnic pentru citirea stirilor, chiar si pentru citirea blogului tau 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *