iOS 9

Câteva idei la cald despre iOS 9 Beta 1

Încă o dată constat că majoritatea marilor site-uri de tech de afară, de frică sau din prea multă diplomație, omit să spună pe șleau multe din problemele produselor și serviciilor pe care le testează.  În special când vine vorba de nume mari, ca Apple sau Google, se ascund sub preș chestiile incomode. Iar pe mine m-a învățat cineva că un bun redactor e ală care știe să găsească și să le prezinte cititorilor și aspectele negative, nu doar chestiile bune, care sar oricui în ochi sau care îți sunt servite de PR.

În altă ordine de idei, după ce am citit cam toate prezentările primului beta de iOS 9, ceea ce am descoperit singur nu are mare legătură cu ce s-a scris pe The Verge sau Gizmodo. Nu că aș fi foarte nemulțumit de ceea ce am găsit. Știu la ce să mă aștept când vine vorba de un beta. Dar asta nu înseamnă că presa nu trebuie să menționeze problemele unui beta, doar pentru că este un beta.

Am testat pe iPhone 6, deci nu pot vorbi de noutățile aduse pentru iPad-uri È™i n-am niciun gând să-l instalez È™i pe iPad. 🙂

În general, ca funcționare la nivelul sistemului de operare, viteza operațiunilor principale mi s-a părut la fel. Nu se mișcă nici mai repede, nici mai prost.

Aplicațiile funcționează normal, cu câteva excepții. Plex nici nu vrea să pornească. Infuse Pro se închide când vrei să adaugi un media server nou. ”Settings” îți mănâncă ficații: se mișcă greu, îngheață și se blochează frecvent.

Că veni vorba de ”Settings”, noua funcÈ›ie de căutare e prezentă –  mai bine mai târziu decât niciodată. Căutarea se face pe toate categoriile È™i în toate direcÈ›iile – va căuta orice cuvânt, din orice pagină de setări, indiferent ce nivel de adâncime are È™i va afiÈ™a în cadrul rezultatelor locaÈ›ia exactă. Foarte util pentru cazul în care un cuvânt corespunde mai multor setări.

”Intelligence”, combinația colorată de Siri cu Spotlight, nu există. Ar fi trebui să apară la un swipe de la stânga la dreapta, dar ecranul inițial nu are decât căsuța de căutare. Nu recomandări bazate pe locație, nu știri, nu nimic. Deocamdată.

Apropo de căutare, nu înÈ›eleg de ce trebuie să-mi afiÈ™eze rezultate vechi – evenimente trecute È™i task-uri bifate. De asemenea, rezultatele au un format prea înalt, prea puÈ›ine elemente încap în primul ecran. Mai e È™i mica problemă a suprapunerii elementelor de pe bara de status peste căsuÈ›a de căutare. RelevanÈ›a rezultatelor nu e grozavă la început, dar am remarcat că se adaptează pe parcurs. Dacă ai deschis o anumită aplicaÈ›ie, aceasta va fi afiÈ™ată mai sus la următoarea căutare (dacă nu cumva e doar un bug la prima căutare).

Rezultatele apar destul de greoi, uneori durează și 2-3 secunde. Partea bună este că de la Settings poți să mai scoți din aplicațiile în cadrul cărora se face căutarea, în speranța că va fi mai rapidă.

Task switcher-ul arată altfel. Aplicațiile sunt mai mari, au dispărut contactele iar ordinea este inversă.

”Back to…” este o funcÈ›ie nouă pentru iOS, care există de câteva versiuni pe Android. Apare, de exemplu, într-o aplicaÈ›ie deschisă ca urmare a unei căutări È™i facilitează revenirea rapidă la ecranul anterior. Ciudată este însă amplasarea: pe bara de status, subÈ›ire È™i înghesuită. Pusă parcă în grabă, în loc de altă variantă pe moment.

Eram curios să văd Apple News, dar nici urmă de ea. În schimb, alte două aplicații noi: Find Friends și Find iPhone. Ambele fac exact ce spune și numele, cu mențiunea că cea din urmă localizează orice dispozitiv cu iOS pe care s-a folosit același cont. Ar mai fi aplicația iCloud Drive, un manager simplu de fișiere, care trebuie activat de la Settings.

Low Power Mode este poate cea mai așteptată opțiune pentru mulți. Se găsește într-un submeniu nou din Settings, dedicat bateriei. Odată activat, unele funcții, precum background app refresh, mail fetch și unele efecte vizuale vor fi dezactivate sau reduse. Asta este descrierea oficială și suficient de generică. Cu ocazia asta simbolul bateriei va fi colorat cu galben.

Nu o să mă hazardez să spun cât de eficient sau ineficient este noul mod de economisire a energiei, după numai jumătate de zi. Dar, ce mi s-a părut mie la acest beta a fost un consum mai mare decât la iOS 8 în condiții normale și o revenire la același nivel o dată cu activarea Low Power Mode-ului. O comparație în acest stadiu nu are niciun sens. Sunt multe aspecte care pot crește consumul la un sistem de operare aflat în testare.

Ce mi s-a părut ciudat a fost că în lista ”consumatorilor” de la Settings îmi afișează aplicații pe care nici nu le-am folosit și nici nu au rulat în background în intervalul respectiv. De exemplu, Apple Music, pe care nu am deschis-o decât o dată, pentru cinci secunde, să văd că funcționează, și care îmi apare că ar fi consumat 11% din cei 55% consumați per ansamblu, de toate aplicațiile.

Una peste alta, dacă nu aveți vreun interes profesional, ca mine, nu vă recomand să instalați primul beta de iOS 9, așa că nici nu explic cum se poate instala. Beta rămâne beta. Nici când e vorba de Apple și de iPhone nu e suficient de stabil și de funcțional pentru a mulțumi utilizatorul obișnuit. Sau mai ales.

2 thoughts on “Câteva idei la cald despre iOS 9 Beta 1”

  1. Apple News e ‘US only’, deci slabe sanse sa apara la noi prea curand. Find Friends È™i Find iPhone existau mai demult, dar e posibil sa fi fost optionale. Eu le am pe iPhone, dar nu mai tin minte daca le-am instalat manual sau au venit intr-un update.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *