Cât spațiu eliberează iOS 9 prin funcția App Thinning

Apple s-a lăudat la prezentarea iOS 9 cu o funcție care ar avea rolul de a elibera din spațiul ocupat de aplicațiile instalate pe iPhone și iPad. Numită App Thinning (alternativ se mai folosește și App Slicing), rolul acestei funcții este acela de a instala doar fișierele necesare unei aplicații pentru a rula pe device-ul pe care este instalată.

Ce este și cum funcționează App Thinning

Concret, când instalezi o aplicație pe iPhone 6, sunt descărcate doar fișierele necesare rulării pe acest device, nu toată librăria care asigură compatibilitatea cu o listă întreagă de versiuni de iPad și iPhone.

Din cauza unor probleme cu backup-urile de iCloud, App Thinning nu a funcționat din momentul lansării iOS 9. App Store a început să livreze versiunile noi abia din 5 octombrie, odată cu iOS 9.0.2.

Cât spațiu se câștigă prin App Thinning

Ca să-mi fac o idee, am urmărit update-urile de aplicații făcute în primele două săptămâni după ce App Thinning a început să funcționeze. Am notat dimensiunea versiunii vechi și dimensiunea update-ului. Am însumat dimensiunile vechi și dimensiunile noi și am calculat diferența dintre ele în procente.

Și am ajuns la următoarele cifre (în MB):

iphoneipad

 

 

 

 

 

 

 

Procentele sunt aproximativ aceleași pe ambele tipuri de device-uri. Versiunile noi reprezintă 64,9% din cele vechi pe iPhone și 64,72% pe iPad. Adică în ambele cazuri App Thinning aduce un câștig de aproximativ 35%.

Semnificativ, suficient?

Dacă judecăm după procentul calculat, este un câștig semnificativ. Pe iPad, unde am luat în calcul 17 aplicații, am câștigat peste 600 MB. În cazul celor 12 aplicații de iPhone, diferența e de peste 300 MB dar procentul s-a păstrat.

Întrebarea care se pune este dacă acest semnificativ este și suficient. Evident că răspunsul diferă de la utilizator la utilizator. Cei care se rezumă la aplicații și funcțiile de bază ar putea fi mulțumiți. Pe de altă parte, pentru unul care filmează mult, de exemplu, cele câteva sute de MB nu vor fi de mare folos. Dar ar fi și ridicol să ai pretenția ca prin optimizări de aplicații să faci loc suficient pentru fișiere video.

Una peste alta, App Thinning funcționează ”as advertised”, iar 35% e un câștig semnificativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *