O chestie de bun simt de care Mozilla uita

Funcţiile noi din Firefox 4 au trei izvoare de inspiraţie: alte browsere, extensii şi cercetările proprii. Exact în această ordine pentru că cele mai multe sunt inspirate din browserele concurente iar cele mai puţine din propriile cercetări. Problema de principiu pe care eu le-o reproşez celor de la Mozilla priveşte însă a doua categorie cu surse de inspiraţie: extensiile.

Nu mai e un secret pentru nimeni că extensiile au jucat cel mai important rol în succesul lui Firefox. Mii de utilizatori şi programatori şi-au pus mintea la contribuţie şi au creat extensiile care au propulsat Firefox acolo unde este acum.

[ad#ad-0]

Când Firefox adaugă “by default” o funcţie care a fost introdusă iniţial de o extensie, practic extensia respectivă este ucisă şi toată muncă autorului este redusă la 0 cu relativa consolare că ideea lui a ajuns să fie parte componentă a lui Firefox.

Dar nu asta este marea problemă. Ci faptul că Mozilla nu atribuie oficial credit autorului. Ia spre exemplu noua funcţie App Tab din Firefox 4: dai click dreapta pe un tab şi selectezi opţiunea Pin as App Tab. Ca urmare, dimensiunea tab-ului respectiv va fi redusă, afişând doar favicon-ul site-ului.

app-tabapp-tab2

Evident că Mozilla trece App Tab la capitolul noi facilităţi, când prezintă îmbunătăţirile pe care le aduce Firefox 4, dar uită să menţioneze autorul original, extensia FaviconizeTab. Este adevărat că tot de la această extensie le-a venit ideea şi celor de la Google, când au adăugat-o în Chrome. Dar Mozilla este cel care are o datorie faţă de oamenii care au contribuit la succesul propriului browser, nu Google. Şi Mozilla ar trebui să le acorde credit în mod vizibil, atunci când le foloseşte ideile. Aşa ar fi frumos, mai ales în lumea Open Source.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *