Un principiu simplu de usability: taskbar-ul sta mai bine sus

win-7-taskbar

[ad#ad-1]

Utilizatorii obişnuiţi nu fac prea multe schimbări. Ei nu-şi bat capul cu setări şi opţiuni. Dacă Microsoft a pus taskbar-ul jos, jos rămâne. Omul se obişnuieşte aşa şi devine reticent la orice schimbare, cât de mică.

O lege nescrisă de ergonomie spune că cel mai bun plasament al elementelor de interfaţă este acela care dispune o distanţă cât mai scurtă de mişcare a cursorului. Cu alte cuvinte, să nu te facă pe tine, utilizatorul, să îţi plimbi cursorul pe ecran într-o veselie.

Acestea fiind spuse, mă întreb: oare plasamentul default al taskbar-ului de Windows, nu ar trebui să fie sus, ca în alte sisteme de operare?

[ad#ad-0]

Cele mai accesate elemente ale interfeţei grafice unui sistem de operare sunt taskbar-ul şi butoanele de pe title bar-ul ferestrelor. Pentru a optimiza mişcarea cursorului, taskbar-ul trebuie să fie aproape de titlul ferestrelor.

Când ţii taskbar-ul jos, ca să schimbi un program (făcând abstracţie de faptul că am putea folosi tastatura) trebuie să duci cursorul în partea de jos a ecranului. Apoi, ca să închizi o fereastră, sau să o minimizezi de la buton, trebuie să parcurgi toată axa verticală.

Daca taskbar-ul ar fi sus, în aceeaşi situaţie, ai plimba infinit mai puţin cursorul pe ecran. Practic, în cea mai mare parte a timpului, cursorul ar sta în partea superioară a ecranului.

O altă justificare în sprijinul acestei idei este dată de browser-ul web. Bara de tab-uri din browserele web este şi ea plasată sus. La fel, distanţa parcursă de cursor între taskbar şi bara de tab-uri ar fi minimă în cazul în care taskbar-ul ar fi poziţionat sus.

Cum pentru mulţi utilizatori browser-ul este unul dintre cele mai folosite, sau chiar cel mai folosit program, judecând strict din punct de vedere ergonomic, este chiar indicat să ţii taskbar-ul sus.

Aşadar de ce n-a mutat până acum Microsoft taskbar-ul sus? Probabil pentru a evita alte critici de genul “iar au copiat ăștia Apple”.

9 thoughts on “Un principiu simplu de usability: taskbar-ul sta mai bine sus”

 1. În urmă cu vreo cinci ani am văzut la un client taskbarul sus. Mi s-a părut complet peste mână (obișnuit fiind, începând cu win95, cu taskbar jos).

  Cu vreo doi ani în urmă am zis să încerc câteva zile cu taskbarul sus (nu mai știu de ce). Și așa am rămas.

  Probleme însă apar în situaÈ›ia în care ai taskbar pus autohide (mi se pare risipă de spaÈ›iu). Iar taburile de la chrome sunt prea sus È™i apare taskbarul la cea mai mică abatere de la taburile chrome 😀

  1. True. Plus ca mai e si faza cu screen estate. Avand ecran wide, prefer taskbar-ul pe lateral. In dreapta mai exact ca sa am, sys tray tot in dreapta jos. Asa am mai mult spatiu vertical, important pentru browser.

 2. Am incercat taskbarul sus. Nu l-am suportat. Nici pe maicamea nu o inteleg de ce isi tine taskbar-ul sus. 🙂 In orice caz pozitia taskbarului e discutabila.

  Ideea e ca citim de sus in jos. Si prefer sa am content sus nu un meniu sau altceva care ar putea cauza o pierdere de spatiu. Fiind jos si cu auto-hide am full content / desktop whatever la dispozitia mea. 🙂

  @Liviu Mihai: de acord, obisnuinta e cauza principala pentru care nu tin taskbarul sus.

  Dar daca stam sa ne gandim, o alta “teorema” de usability zice “content / focus area sus si tot ce e mai putin important jos”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *